Новини

Дракона затворен седмица за реконструкцията на трасето

ПО ГРАФИК: КРАЯТ ВЪВ ВТОРНИК ВТОРНИК вечерта или най-късно в сряда ремонтните работи по трасето на писта Дракон трябва да бъдат завършени окончателно. До събота са били работите по полагането на половината от кербовете по пистата, в неделя се планира работата по подготовката на втората им част и изливането на бетонното покритие в понеделник. Така вторникът ще е последния ден от шестата реконструкция, а срядата остава като резервен ден.

ОЩЕ ПОНЕ ЧЕТИРИ от днес нататък трасето на единствената писта за бензинови гонки у нас – Дракона, край с. Калояново, ще остане затворено. От десетина дни насам краищата на трасето са разкопани, предишните кербове – изкърпени, а през портала на Дракона не влизат спортни автомобили, а бетоновози и друга тежка техника.

И край пистата не се мотат, защото имат броени дни, за да бъде завършено трасето преди първия за сезона старт на Купа Дракон Къп (16/17 март), когато реално трасето ще бъде отворено и за състезания и за регулярните тестове на топ-пилотите от българските шампионати.

За времето от началото, реконструкцията е глътнала около 100 т. асфалт, за налетия бетон Стоилов не говори с цифри, защото няма да са крайни.

„Но всички кербове, които бяха по трасето бяха изровени и сега са заменени с гладко покритие“, обяснява собственикът и фактически основател на това спортно трасе.


БЪРЗАТ ЗА БРОЕНИТЕ ДНИ ДО СТАРТА… До първия старт на писта Дракон остава по-малко от седмица, а слънчевите дни дотогава са точно преброени.


Той припомня, че една част от пилотите били срещу кербовете, пречещи им да секат завоите, след това пък състезателите се възпротивили и срещу стековете от гуми (пак по същата причина).

„Затова и решението е с гладки кербове и наказания за онези, които излизат извън очертанията на пистата – жълт картон“, допълва Христо Дракон-а.

Специално внимание е било обърнато и на обратният завой при излизането на дългата права на трасето.

Мястото е коригирано с 5 м., след която промяна според Стоилов се увеличават възможностите за атака на завоя, както и изменението ще позволи изпреварване между конкурентите в самия вираж.

2019 DRA Recc6 002

НА КАЛОЯНОВСКИ ПРИПЕК… Първият от завършените плоски кербове е този в левия завой, след който е старт/финалната права на Дракон-а.

ХРИСТО СТОИЛОВ: ШЕСТ ПЪТИ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ СПОРТНИ СЕЗОНА

Izo Syoilov 011ЗА ПОСЛЕДНИТЕ три сезона писта Дракон преминава през шестата си поредна реконструкция. Четири от тези помени са направени по самото трасе, една е била около формирането на питлейна и друга – за формирането на сервизния парк. „Неизбежно е! Но както и предишните, така и сегашната промяна е преди всичко за повишаване на безопасността – казва за сайта с новините в българския автомобилен спорт инж. Христо Стоилов (на снимката). – А и Дракон-а непрекъснато се развива и промените, доколкото позволяват финансите, се налагат искаш или не.“

Стоилов отбелязва, че сегашните промени събират опита и на самия екип на трасето, и мненията на пилотите, и онова, което е било забелязано като недоизкусурено след предишните реконструкции.

Едно от „тесните“ места, срещу които имаше недоволства от страна на пилотите беше S-ката след старта.

„Сега [еската] е уширена със 140 см, дъгата към завоя е плавна, сменени са кербовете“, прави уточнението Христо Стоилов. Отделно след този завой асфалтът е фризиран и с ново покритие, както и с нови кербове на старите им места.

2019 DRA Recc6 S turn 4

2019 DRA Recc6 S turn 3

2019 DRA Recc6 S turn 2

2019 DRA Recc6 S turn

РЕМОНТИРАНА „ЕСКА“… (1) Старите кербове са изкъртени, започва разширяването на S-образния завой след старта. (2). Подготовката за новите плоски „бордюри“ е завършена. (3). Машина започва да валира уширението на „S-ката“. (4). Новите кербове са излети и от тази година ще заместват всички недолюбвани стари прагове.

Източник: http://www.bgnrc.info/