Новини

Защо Купа Дракон е важна за пистовия спорт в България?

ПЪЛНИТЕ класирания в осемте общи подреждания за 2017 г., както и в отделните класове на дисциплините можете да намерите ТУК. Отделно в графиките по-долу са десетките в общите класирания на 8 формата от първата Купа Дракон, сезон 2017 г.
Защо Купа Дракон е важна за пистовия спорт в България?

ПРЕДИ СЕДМИЦА на единственото специализирано автомобилно и мотоциклетно пистово трасе у нас край с. Калояново завърши първият пълен сезон на любителския шампионат Купа Дракон.

Първият пълен, защото от средата на миналата година на трасето на Калояново имаше няколко – да кажем пробни – старта на Купата, които бяха като проиграване на възможностите инж. Христо Стоилов (на снимката) и неговият екип да управляват през целия сезон 2017.

Де факто идеята за този формат Стоилов разработва от 2008 г. насам, взимайки за основа състезанията в италианското преследване (на Дракон-а е имало и такива надпревари), но подобрявайки формата и… разширявайки базата за участие на състезателите. (Регламента на шампионата – виж ТУК)

За разлика от прощапалника през 2016 г., през този пълен сезон точното название на формата е Купа Дракон-Енеос.

„Включването на Енеос в названието бе напълно умишлено – обяснява за сайта с новините в българския автомобилен спорт Стоилов. – Форматът на надпреварата на академията на КА2 Рейсинг Тим предполагаше повече участия на пилотите в тази надпревара именно на пистата Дракон, а освен това и по-голямата част от обучението на пилотите, което води двукратният замисълът шампион Константин Маршавелов е именно на трасето тук.“

2016 DRA Eneos Day 001

снимка: фейсбук страница на писта драконТРЕНИРОВЪЧЕН ДЕН… Участващите пилоти в Купа Енеос са се събрали на пистата Дракон за поредната подготовка между стартовете в първия си сезон.

Първото от тези изменения вече е известно – след първия си (също пробен) сезон, купа Енеос от идната година става част от пистовия шампионат на България, което най-малкото ще доведе до съществено редуциране на часовия график през уикендите на Купа Дракон.

Дали направеното от екипа на Стоилов (той включва още Стефан Панчев, Емил Иванов и Захари Бибов) е добро,  можете да направите като извод сами. Достатъчно е да преброите участниците в отделните 5 старта за този сезон, за да се обедите, че Купа Дракон има добра популярност и добра посещаемост пред обявените за състезание уикенди.

Защо Купа Дракон е важна за пистовия спорт в България?

снимка за rallyxpress: мартин нацевБИТКАТА НА МОДИФИЦИРАНИТЕ… Три автомобила от категорията се опитват да вземат авантаж пред колоната, преминавайки през старт/финалната права на писта Дракон.


„Не, не мога да кажа, че като цяло може да отбележим голям ръст – допълва Стоилов. – Общо става дума за около 200 състезатели (предимно аматьори!), като увеличението от миналата година, след средата на сезона, е около 60 на сто.“

Инж. Стоилов изрично обяснява, че непрекъснато има състезатели, които напускат тази форма за участие в любителските надпревари, замествани от други, които се появяват за първи път.

Карето Стоилов-Бибов-Панчев-Иванов правят обстоен анализ на пробата от 2016 г., след което ремонтират регламентът така, че той да позволява на по-голям кръг от хора да се състезават на напълно любителски начала.

„Така автомобилния спорт, който за подавляващата маса от хора изглежда прекалено скъп, може да бъде напълно достъпен за любители – със собствените си автомобили. Пристига – примерно от друг град в страната, преминава през съответните административни и технически правила и инструкции, както и административните формалности, за да кара пътния си автомобил, с най-обикновените пътни гуми на трасето на Калояново“ – допълва инж. Христо Стоилов.

200809 Italian Persue Notes e573407c13ec26d3b0fd4cee863ca8f5

снимка: архив на rallyxpressРАЗВИТИЕТО НА ИДЕЯТА… Факсимиле от работния проект на Христо Стоилов от 2008 г., по който инженерът е развивал идеята си за Купа Дракон.

Това, което споделя друг от работещите по трофея – Захари Бибов е, че вече се забелязват и участници, които при първото си появяване са били скептично настроени, след което стават бързо част от емоцията на Купа Дракон-Енеос.

Всъщност в страната няма друго подобно начинание, което да позволява паралелно участие и на аматьорите, и на част от професионалните пилоти у нас, да вземат своята неделна доза адреналин.

2017 DRA Cup Karas 001

снимка за rallyxpress: мартин нацевГОТОВ ЗА ШАМПИОНСКАТА ТИТЛА ПРИ ПРОФИТАТАУчастникът в Серия Макси на националното първенство на затворен маршрут Явор Карастоянов, който няма „неизвинено“ отсъствие от кръговете на Купа Дракон, е подготвил своя „баварец“ за финалния старт от надпреварата, в който пилотът на БМВ-България спечели титлата при професионалните пилоти.

„Със сигурност ще направим още един ремонт на регулациите тази зима – споделя Стоилов. – Предвиждаме на сайта на пистата да се отвори една „електронна пощенска кутия за идеи“, където могат да бъдат събирани всички предложения, от които ще направим и подобрението за правилата през идния сезон.“

2017 DRA Cup BAMS 001

снимка за rallyxpress: мартин нацевДОСТАТЪЧНО ГРАМОТНИ ЗА НАЦИОНАЛНО ПЪРВЕНСТВО… Сред редовните участници в Купа Дракон Христо Стоилов вече е набелязал 15- 20 участника, които са готови още утре да влязат в пистовото първенство на България.

ДРАКОН-А: ШИРОКО ОТВОРЕНИ ВРАТИ ЗА АМАТЬОРИТЕ

АВТОМОБИЛНИЯТ спорт у нас през последните 25 години остава силно професионално (доколкото това е валидно за родните стандарти) затворен. В шампионатите, които са под шапката на БФАС единствено на надпреварата на Гимхана остава да защитава честта на любителите. При това и това е казано компромисно, като се има предвид, че в любителски шампионат има поне половин дузина участници, които са със солидна спортна кариера зад гърба си.

Същото обаче може да се каже и за Купа Дракон, в която винаги ненаситните насъстезателни километри профита не пропускат да вземат участие в своя отделна категория.

С две думи – чистият и искрен аматьорки дух, такъв, с какъв е бил заксавен автомобилния преди повече от век и с какъвто дух има много първенства на Континента, фактически у нас реално не може да бъде открит.

2016 DRA Cup Pit 001

снимка: фейсбук страница на писта дракон

Преди повече от три десетилетия, във времето, когато СБА чрез своите поделения в страната и автомобилната спортна власт развиваха спорта като цяло, имаше истински любителски надпревари. И в тях профита не можеха да намерят място, освен като ментори или организатори.

Ето и причината Купа Дракон да има особено важно значение за автомобилния спорт, още повече, че ако се вярва на казаното от инж. Христо Стоилов, за година и половина той вече е отбелязал между 15 и 25 участника в Купата, „които – още утре – съвсем спокойно могат да влязат в шампионата на затворен маршрут.“

Защото, според Стоилов, те и са придобили спортните навици и голяма част от познания за по-високото стъпало на автомобилния спорт, и са усъвършенствали своите пилотски умения от лятото на 2016 г. до края на този сезон.

:: ГЕНЕРАЛНИТЕ КЛАСИРАНИЯТА ОТ КУПА ДРАКОН-ЕНЕОС 2017 Г.

2017 RRA Cup Gen 1

2017 RRA Cup Gen 2

2017 RRA Cup Gen 3

2017 RRA Cup Gen 4

2017 RRA Cup Gen 5

2017 RRA Cup Gen 6

2017 RRA Cup Gen 7

2017 RRA Cup Gen 8Източник: http://www.bgnrc.info